Halloweenkakor, fladdermöss

Rysliga små kakor... Ljusa mördegskakor som passar vilket ljusskyggt party som helst!

Du behöver

  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk vit sirap

Gör så här:

Börja med att rita och klipp ut fladdermöss i den form och storlek du vill ha. Använd smörpapper eller bakplåtspapper. Det går också bra att använda plåtformar av samma typ som till pepparkakor. (Vi gjorde fladdemössen ganska små, 6-7 cm.)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Blanda vetemjölet med salt och bakpulver och tillsätt tillsammans med sirapen. Blanda till en jämn deg (det går att använda en mixer).
Låt degen vila svalt i fem minuter.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till cirka 2-3 mm tjocklek. Använd kakmåttet och ta ut kakor ur degen, eller lägg mallen på degen och skär ut formen med en liten kniv.

Lyft kakorna med en stekspade och lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda i cirka 6-8 minuter i mitten av ugnen. Gör du stora kakor så kan det behövas längre tid. Mycket små kakor, kortare tid. Kakorna ska får lite färg i kanten men vara ljusa. Låt kakorna svalna helt på plåten eller galler så de blir spröda.

Förvara i en plåtburk i rumstemperatur så kakorna håller sig utan att bli mjuka.

Det går också bra att dekorera kakorna med godis eller glasyr.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

Honungens användningsområden är många. Såväl i honungsbullar som i chokladkaka höjer den smaken flera snäpp. Som pålägg till scones är honungen oslagbar - eller i honungsscones! I allt från dressing till lasagne via tomatsoppa hör honung hemma. Små mängder gör stor skillnad. Och inte smakar det sämre för att biodling bidrar till den biologiska mångfalden - smakrik måltid!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...